Tapolus expirience for your tapular and ideas!
 

Blog

Колко струва iPhone/iPad приложение?

Jan.05, 2010

post by

Един от най-често задаваните въпроси е именно “Колко струва iPhone/iPad приложение?”. Отговорър винаги е “Зависи…”. Тук ще обясним какви фактори влияят на разходите за създаване на едно приложение. За да бъдем коректни – ще обсъждаме професионална работа по изграждане на дизайн и софтуер. Има много други алтернативи на този подход включително така наречените разработчици “фрииленсъри”, но това не е нашият пазар.

Има много начини за тарифиране на софтуер, затова за да бъде “по-прозрачно”, ето какво визираме ние:

1. Сфера

Сферата за която се отнася проекта е правопропорционална на цената му. Както със всеки софтуерен проект, всеки “изглед” изисква внимателно обмисляне и планиране, програмиране, стилизиране и тестване. Когато приложението се “разшири”, нормално цената за изработката му нараства.

2. Сложност

Имате ли нещо абсолютно революционно което бихте искали да създадете? Лорън Брайтър създаде красивото приложение “Tweetie 2″. Той го нарича “заблуждаващо просто”. Техническите сложности са скрити от красивия интерфейс и леснотата на използване. Доказателство А: Специфичната лентата с бутони на “Tweetie”.

На пръв поглед изглежда подобна на стандартната лента на iPhone. Ако погледнете по-внимателно обаче, ще видите че е нещо напълно различно. Има нов индикатор който се анимира при избор, бутоните са като “отпечатани”, а има и бляскав ефект на дъното. Всички тези малки неща доказват, че “Atebits” са захвърлили почти всичко от UITabBar-а на Apple изграждайки собствено решение.

3. Притежание

Притежанието на приложението до голяма степен определя разходите за съответните страни. Според договорката при създаването на продукт за клиент, ако клиента получава 100% притежание на продукта, съответно следва да се таксуват 100% разходите по производството. Често обаче клиентите предпочитат модела на “разделяне на приходите”. В този случай разходите се разпределят между страните и производителя работи с клиента като субсидира част от разходите по производството. Това всъщност води и до следващата точка.

4. Риск

Когато се създава каквото и да е мобилно приложение, важно е да се направи и оценка на риска като част от планирането на проекта. Това е просто още един начин да се посочат нещата които се смятат за рискови.

Пазар
- Колко голям е пазара?
- Колко “шумен” е пазара?
- Колко аудитория притежава компанията/продукта до момента? Има ли клиенти?

Зависимости
- Има ли готови интерфейси за програмиране на приложение? Добре документирани ли са? Надеждни ли са?
- Ако ще се използва дизайн на клиента, наличен ли е?
- Предоставени ли са документи с изисвания? Има ли изградена ясна идея за това какво трябва да се създаде?

Сложност
- Желаете ли да изпълните лимита на платформата?  Сложността допринася за риска.

5. Заключение

Всеки софтуерен проект, бил той мобилен или друг, следва подобен модел за калкулиране стойността на изработка. Колкото повече разбирате формулата, толкова по-добре ще работим заедно. Ако търсите професионална изработка на мобилен софтуер, свържете се с нас. Ще направим най-доброто на което сме способни за да помогнем.

Continue Reading


Leave a Reply


+ 2 = eleven

Copyright © 2009 Tapbits | Tapolus expirience for your tapular device and ideas! | Powered by WordPress and pixel