Tapolus expirience for your tapular and ideas!
 

Blog

Как да създадете вашето първо iPhone приложение

Jan.06, 2010

post by

Ами ако получавахте по 5 стотинки всеки път когато чуете: “Имам перфектна идея за страхотно приложение!”? Наистина, iPhone създаде неповторимо вълнение и иновация у хора и от двете страни на обществото от софтуерни разработчици. Все пак за тези които са далеч от света на програмирането, процесът остава една голяма мистерия.

Тази тема реално представлява едно ръководство предназначено да ви “разходи” по стъпките необходими за превръщането на вашата идея за iPhone приложение в реалност. Постът представя множество идеи, техники, трикове и ресурси които може да се окажат доста полезни ако планирате да създадете вашето първо iPhone приложение.

1. Имате идея – наистина добра идея

Как да разберете, че вашата идея е добра? Първо е нужно реално да ви е грижа, дали идеята е сериозна.. а втората стъпка е да отговорите на въпроса дали идеята има поне една от индикациите за успех?

Дали приложението ви решава уникален проблем? Преди крушката да бъде изобретена, някой е трябвало да крещи “Човече.. четенето на свещи е ужасно!”. Е, просто измислете кое друго е “ужасно” и как приложението ви може да направи живота на потребителя по-лесен.

Дали приложението ви пасва в определена ниша? Въпреки че няма конкретни статистики за търсенето в App Store, използването на приложения със сигурност се увеличава пропорционално с нарастване предлагането в App Store. Намерете ниша с истински фенове (например на домашни любимци) и създайте приложение което ще се погрижи за определена аудитория.

Дали приложението кара ли хората да се смеят? Ако успеете да измислите нещо забавно, определено сте на правилен път и вашата идея може да се превърне в златна.

Дали приложението ще е интерактивно? Успешните игри ангажират потребителя като изискват внимание!

Действие: Дали приложението ви се вписва в някое от тези категории? Ако да, значи е време да подготвите необходимите инструменти.

2. Списък с инструментите

По-долу има списък с неща от които ще имате нужда (тези маркирани със знак * са необходимост, останалото е добре да бъде налично)

* станете част от Apple iPhone Developer Program ($99) *
* купете си iPhone или iPod Touch *
* сдобиите се с Intel-базиран Mac компютър с Mac OS X 10.5.5 или по-нов,
* пригответе споразумение за конфиденциалност *
* изтеглете и инсталирайте най-новата версия на iPhone SDK
* лаптоп *

Действие: Пригответе всичко описано по-горе.

3. В какво сте наистина добри?

Какви умения притежавате? Дали сте дизайнер който не е “на ти” с Objective C? Или програмист който изпитва затруднения с дизайна. А може би нито едно от двете, но имате идея която бихте продавали? Проектирайки успешно iPhone приложение е до голяма степен като начало на един малък бизнес. Ви сте едновременно изследовател, мениджър на проекта, счетоводител, архитект, дизайнер, разработчик, рекламодател – всичко в едно.

Запомнете това което всички добри предприемачи знаят – нужен е екип за да бъде един продукт успешен. Не ни разбирайте погрешно – със сигурност можете да свършите всичко сами. Но също така ще загубите много време и енергия в процеса. Прегледайте списъка по-долу и се запитайте: за коя роля сте най-подходящи? След това намерете други талантливи хора за да запълнят празните позиции. Допълнителните идеи могат само да обогатят крайния продукт!

Списък с умения

* Умение да се разпознава какво работи/не работи в съществуващи iPhone приложения
* Изследване на пазара
* Изтъкване функционалности на приложението (създаване на “карта на сайта”)
* Скициране
* Проектиране на графичен потребителски интерфейс
* Програмиране (Objective C, Cocoa) (в случая се визира стандартно приложение)
* Промотиране на приложението и маркетинг

Remember to have contractors sign your non-disclosure agreement. Having a contract in place tells your contractor “I’m a professional that takes my business and this project seriously. Now don’t go runnin’ off with this idea.”

Не забравяйте – всички страни трябва да подпишат вашето споразумение за конфиденциалност. Това казва на вашите партньори: “Аз съм професионалист който взема бизнеса си, както и този проект много сериозно. Сега да не избягате с тази идея!”

Действие: Изберете умения които са подходящи за вас. За всички останали потърсете професионалисти.

4. Напишете си домашното: изследвайте пазара

Да “изследваш пазара” е просто друг начин да кажеш “Вижте какво правят другите и не правете същите грешки!”. Учете се от добрите, лошите и грозните в App Store. Много от добрите идеи ще придобиете докато разглеждате други, вероятно вече реализирани проекти. Дори да забележите много зле проектирани приложения, умът ви ще запомни тези приложения като “това което не трябва да се прави”.

Действие: Отговорете на тези въпроси:

* Какъв проблем разрешава вашето приложение?
* Какъв продукт сте виждали които предоставя подобна услуга?
* Как успешните приложения представят информация на потребителите?
* Как да достроите това което работи добре, но така, че да го направите уникално?
* Каква стойност носи вашето приложение на аудиторията?

5. Опознайте потребителския интерфейс на iPhone/iPod Touch

Ако искате да създадете iPhone приложение трябва да разбирате възможностите на iPhone и неговия интерфейс. Можете ли да изстреляте 45-ти калибър с iPhone? Не. Можете ли да гледате филмчета? Да!

Добрите новини са, че не е нужно да запомняте цялата енциклопедия-ръководство на Apple за да получите усещането за това какво работи и какво – не, в едно iPhone приложение. Изтеглете и поиграйте с възможно най-много приложение, а през това време мислете за функционалността която бихте искали да прибавите към вашият продукт.

Обърнете внимание на:
* Как добре-проектираните приложения навигират от един екран на друг?
* Как е оргранизирана информацията?
* Колко информация представят те на потребителя?
* Как и кога се използват уникалните за iPhone свойства като акселерометъра, функциите за завъртане и приближаване на екрана, мулти-тъч функционалността.

Действие: Изтеглете “Топ 10″ приложенията във всяка категория и играйте с всяко едно от тях. Прегледайте документацията на Apple за дизайн на графичните потребителски интерфейс и изберете поне 5 особености които ще включите във вашето приложение.

6. Определете “Кой ще използва вашето приложение?”

До тук се предполага, че вече сте установили, че вашето приложение ще носи стойност и че аудиториата ще нараства. Е, добре, техния брой нараства, но кои са те всъщност? Какви действия ще предприемат за да постигнат техните цели в приложението?

Ако е игра, може би ще искат да подобрят рекорда си. Или може би са от “играчите за един път” – как ще се различи тяхното впечатление от това на някой който цял ден си е “блъскал главата” играейки вашата игра?

Ако е приложение носещо удобство, полезна функция, и аудиторията иска да намери магазин за кафе бързо, какви действия ще предприемат в приложението за да намерят този магазин за кафе? Къде са те, когато търсят магазин за кафе? Обикновено в колата! Дали е удачен интерфейс който изисква множество докосвания/кликвания, четене и много внимание? По-скоро не! Така се обмисля по какъв начин реалния живот влияе на дизайна.

Действие: Систематизирайте различните типове хора които ще използват вашето приложение. Можете дори да ги именувате – това ще направи сценария още по-реален.

7. Скицирайте вашата идея

И под “скицирайте” имаме предвид буквално скициране. Намерете лист и молив и се захващайте да скицирате!

Запитайте се:

* Каква информация трябва да представя всеки екран?
* Как да закараме потребителя от точка А до точка B и после до точка C
* Как трябва да бъдат пропорционално оразмерени елементите на екрана за да избегне ефекта “А това въобще може ли да се докосне с пръст?”

Скицирайки вашите идеи на хартия може да “отключи” креативизма у вас.

Действие: Направете поне една рисунка на всеки екран от приложението. Експреиментирайте с множество схеми за навигация.

8. Време за проектиране

Ако не сте дизайнер, наемете накой! Същото е като да наемеш електротехник за да свърши работа по ел. инсталация. Ако сте проследили стъпки от 1 до 3 значи имате всичко необходимо за да може дизайнера да си свърши работата.

Ако търсите дизайнер, опитайте да намерите някой с опит в сферата на мобилните устройства. Потърсете коментар и съвети за подобрения по вашите скици.

Действие: Ако сте дизайнер, захващайте се с Photoshop. Ако не сте дизайнер, започнете търсенето на подходящ човек.

9. Програмиране

Добра идея е да наемете и разработчик заедно с дизайнера. Разговаряйки с разработчик възможно най-рано ще ви помогне да се фокусирате върху проект който е технически изпълним и се вписва в бюджета.

Ако сте Objective C/Cocoa разработчик, отворете Xcode и започвайте!

Ако не сте разработчик, знаете какво трябва да направите – намерете някой! Конкретизирайте какъв тип приложение ще се произвежда – в зависимост дали е игра, а и каква точно – различните типове приложение обикновено изискват различни програмни умения.

10. Пуснете приложението в Apple Store

ОК, а сега как да предоставите приложението на Apple Store? Процесът на компилиране и публикуване за iTunes Connect може да бъде труден за всеки който не е добре запознат с XCode. Ако работите с разработчик – помолете го за помощ:

* Създайте сертификати
* Задайте App ID
* Създайте така наречения “Distribution Provisioning Profile”
* Компилирайте приложението
* Ъплоуднете го в iTunes Connect

11. Промотирайте вашето приложение

Ако дърво падне посредата на гора от дърветеа и наоколо няма никого, дали някой някога ще разбере? Същото може да се случи и с приложение – да си стои в Store незабелязано. Не позволявайте това да се случи. Подгответе план по който ще промотирате приложението. Всъщност подгответе много планове, бъдете готови да експериментирате – някой идеи ще проработят, други – не.

12. Съсредоточете се в това начинание и не се отказвайте!

Лесно е когато работите по първото си приложение да се разконцентрирате, мечтаейки за един куп нови идеи за приложения. Мечтайте, но не се разколебавайте от новите идеи. Първото ви приложение трябва да направи добро впечатление и въвличането ви в много проекти наведнъж може да ви разколебае в превръщането на първото ви приложение в успешно!

Действие: Захващайте се за работа!

Continue Reading


Leave a Reply


two + 3 =

Copyright © 2009 Tapbits | Tapolus expirience for your tapular device and ideas! | Powered by WordPress and pixel